Köp ett skåp för värdeförvaring som är provat och certifierat enligt svensk eller europeisk standard (SS eller SS-EN). Märkning hittar du på insidan av skåpdörren.
Det finns olika typ av skåp att välja mellan beroende på vad du tänker förvara i det. Tänk på att om du förvarar papper i plastfickor krävs ett bättre brandskydd eftersom plasten smälter långt innan pappret börjar brinna. Laserutskrifter kan börja smälta redan vid 70° C något som också påverkar valet av rätt förvaring.

Tunnplåtsskåp

Förvaring av kortregister, arkiv, klädskåp etc. Inget brand-inbrotts- eller sekretesskydd.

Dokumentskåp

Endast brandskydd och används till förvaring av affärshandlingar, dokument etc. Till denna grupp räknas också data- och diskettskåp.

Säkerhetsskåp

Endast inbrottsskydd och förvaring av ett mindre antal smycken och andra värdeföremål. Det är också denna typ av skåp som krävs för förvaring av vapen enligt vapenlagen. Kontrollera alltid med polismyndigheten vad som gäller om du har vapen hemma.

Kassaskåp

Säkerhetsskåp med brandskydd.

Värdeskåp

Både brand- och inbrottsskydd och kan användas till förvaring av pengar och dyrbara smycken.

Kontrollera med ditt försäkringsbolag hur mycket kontanter och värdeföremål du får ha i ditt hem. Det brukar vara förvånansvärt låga belopp. Om du vill förvara större belopp eller värdeföremål hemma hjälper ditt försäkringsbolag dig med uppgift om vilken typ av skåp du ska ha.

Källa: Sveriges Lås & Säkerhetsleverantörers Riksförbund

Vad kan vi hjälpa dig med?


    Vi hjälper dig med allt inom säkerhet

    – Gert-Inge Arvidsson